Qytezat dhe fshatrat udhëhiqen zakonisht nga kuvendi i Pleqve. Kushtetuta e vendit në formë të shkruar është që nga 1992 ku është përpiluar dokumenti me 83 paragrafë të bazuara në Sheriat. Po ashtu ligji i Arabisë Saudite është i bazuar edhe në Kuran dhe “Synet”. Rregullat e këtyre librave praktikohen rreptësishtë.
Deri më tani Arabia Saudite ka pasur marrëdhënie shumë të mira me ShBA-të të cilat janë ftohur paksa pas sulmeve të 11 shtatorit. Përndryshe Arabia Saudite ishte edhe një ndër vendet bashkëpunuese në dy luftuat e Gjirit Persik. Mbretërit e Arabisë Saudite[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit] Abdulaziz Al Saudi, (22 shtator 1932 - 9 nëntor 1953) Saud bin Abdulaziz Al Saudi, (9 nëntor 1953 - 2 nëntor 1964) Feisal bin Abdulaziz Al Saudi, (2 nëntor 1964 - 25 mars 1975) Halid bin Abdulaziz Al Saudi, (25 mars 1975 - 13 qershor 1982) Fehd bin Abdulaziz Al Saudi, (13 qershor 1985 - 1 gusht 2005) Abdullah bin Abdulaziz Al Saudi, (1 gusht 2005 - 23 janar 2015) Selman ibn Abdulaziz Al Saudi, (23 janar 2015-? ) Njësitë territoriale[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit] Arabia Saudite ka 13 njësi territoriale (mintaqat, njëjës - mintaqah).
Mbretëria e Arabisë Saudite është shtet në Azinë Perëndimore. Arabia Saudite ndodhet në Gadishullin Arabik. Me një sipërfaqe toke përafërsisht 2, 150, 000 km2, Arabia Saudite është gjeografikisht shteti më i madh sovran në Azinë Perëndimore, i dyti për nga madhësia në botën arabe (pas Algjerisë), i pesti për nga madhësia në Azi dhe i 12-ti për nga madhësia në botë. Arabia Saudite kufizohet me Irakun, Jordanin, Kuvajtin, Omanin, Katarin, Emiratet e Bashkuara Arabe dhe Jemenin; ndahet nga Egjipti dhe Izraeli nga Gjiri i Akabes. ËshtË i vetmi shtet i cili ka dalje në Detin e Kuq, dhe në Gjirin Persik dhe pjesa më e madhe e terrenit të saj përbëhet nga shkretëtira e thatë, ultësira dhe malet. Që nga tetori 2018, ekonomia saudite ishte më e madhja në Lindjen e Mesme dhe e 18-ta më e madhja në botë.
Arabia Saudite - WikipediaNga Wikipedia, enciklopedia e lirë Mbretëria e Arabisë Sauditeٱلْمَمْلَكَة ٱلْعَرَبِيَّة ٱلسُّعُوْدِيَّة (arabisht)Al-Mamlakah al-ʿArabīyah as-Suʿūdīyah Flamuri Stema Parimi: لَا إِلٰهَ إِلَّا ٱلله، مُحَمَّدٌ رَسُوْلُ ٱلله"Lā ʾilāha ʾillā Llāh, Muḥammadur rasūlu Llāh""S'ka zot tjetër pos Allahut, Muhammedi është i dërguari i Allahut. "[1] (Shehadeti)Himni: ٱلنَّشِيْد ٱلْوَطَنِي ٱلسُّعُوْدِي"an-Našīd al-Waṭanīy as-Suʿūdī" "Himni Kombëtar i Arabisë Saudite"Kryeqytetidhe qyteti më i madhRijadi24°39′N 46°46′E / 24.
Mbretëria e Arabisë Saudite u themelua në vitin 1932 nga Ibn Saudi. Ai bashkoi të katër rajonet në një shtet të vetëm përmes një serie pushtimesh duke filluar në vitin 1902 me kapjen e Riadit, shtëpisë stërgjyshore të familjes së tij, Shtëpisë së Saudit. Arabia Saudite që atëherë ka qenë një monarki absolute totalitare, në të vërtetë një diktaturë e trashëgueshme e qeverisur përgjatë vijave islamike. Arabia Saudite ndonjëherë quhet "Toka e Dy Xhamive të Shenjta" në lidhje me Xhaminë e Shenjtë (në Mekë) dhe Xhaminë e Profetit (në Medinë), dy vendet më të shenjta në Islam. Gjuha zyrtare e shtetit është arabishtja.
Vetëm qytete e shenjta vizitoheshin nga besimtarët mysliman për çdo vit. Që nga shekulli i XVIII, Dinastia e Saudëve hynë në aleancë me Lëvizjen Reformuese Islamike Vehabistet që të arrijë bashkimin e fiseve më të rëndësishme arabe. Një përpjekje të tillë ka bërë Emiri Saud I me një invasion gjatë viteve 1803-1814 mirëpo përpjekja e tij përfundojë me një humbje të thellë që i shkaktoji veziri i sulltanit në Egjipt, Muhamet Ali Pashë Egjipti. Trupat e djalit të Saudit (Abdullah I) humbën betejat dy herë gjatë viteve 1818-1882 dhe më 1838-1843 dhe më këtë tokat e saudëve në Nexhd u okupuan nga trupat egjiptiane.
Që nga kjo humbje prijësit saud vinin nga prijësi e fiseve besnike të Perandorisë Osmane. Emiri ibn Saudi (sundoi nga viti 1902) që më vonë merret edhe si themelues i Arabisë Saudite (1932) ja arriti që të shkëputë nga kthetrat e Perandorisë Osmane, tokat e dinastisë dhe fisin e tij. Edhe ky po ashtu provoi që të përdorë fuqinë e lëvizjes reformuese islame për sulme ushtarake në Arabi. Fitorja vendimtare e tij ishte kundër dinastisë konkurrente, dinastisë së Hashemitëve të cilët mbanin nën sundim qytete e shenjta. Me luftëra të tjera Arabia Saudite i bashkëngjitë territorit të saj pjesë tjera arabe gjatë vitit 1932. Burimet e Naftës dhe basenet e naftës kanë bërë që ky vend të ketë një rëndësi ekonomike dhe industriale në nivel botërorë.
7Popullsia• Përllogaritje 201934, 218, 169[9] (40-të)• Dendësia15/km2 (38. 8/sq mi) (174th)EkonomiaPBB (PFB)Përllogaritje 2019 • Gjithsej$1. 924 trilion[10] (14-të)• Për kokë banori$56, 817[10] (12-të)PBB (zyrtare)Përllogaritje 2019 • Gjithsej$779. 289 miliardë[10] (18th)• Për kokë banori$23, 566[10] (35th)MonedhaRijali saudit (SR) (SAR)Të dhëna të tjeraGini (2013)45. 9[11]i mesëmIZHNJ (2019) 0. 854[12]shumë i lartë · 40-tëZona kohoreUTC+3 (AST)Formati i datësdd/mm/yyyy (Viti hixhri)Ana e drejtimit të makinësrightPrefiksi telefonik+966Kodi i internetit TLD. sa السعودية.
Forebet mexico - Nagelstudio EverGreen 90 % Saudi Arabia - Division 1 » Al Draih - Al Shoulla: Quandhow to get 180 Honduras vs usa predictions, football Liga MX live scores on
Al Bahah Al Hudud ash Shamaliyah Al Jawf Al Madinah Al Gassim Ar Riyad Ash Sharqiyah 'Asir Ha'il Jizan Makkah Najran Tabuk Gjeografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit] Arabia Saudite është shteti më i madh i regjionit të Azisë Jugperëndimore. Me 2, 1 milion km2, ajo pëfshinë afro 80% të Gadishullit Arabik. Asnjë shtet i këtij rajoni nuk ka një fizionomi specifike, siç ka Arabia Saudite. Ajo në pjesën më të madhe është shtet shkretinor.
Saudi Arabia vs Albania Live Stream & Prediction, H2H Saudi Arabia vs Albania online streaming, predictions & Head to Head Sign in and watch live Champions League, La Liga, Premier League,