Ajo në pjesën më të madhe është shtet shkretinor. Në strukturën gjeologjike Gadishulli Arabik është i ngjashëm me kontinentin e Afrikës. Zatën, deri në periudhën e terciarit, Gadishulli Arabik ka qenë pjesë tokësore e kontinentit të afrikës. Lëvizjet tektonike në terciar shkaktuan çrregullime në relievin e saj, duke formuar grebenin më të madh në Detin e Kuq, e me këtë bëhet bashkimi i Gadishullit të Arabisë me kontinentin e Azisë. Në aspektin reliever, Arabinë Saudite e karakterizojnë rrafshnaltat si formë dhe kategori morfologjike.
Arabia Saudite është e tëra një rrafshnaltë, skaji perëndimor i së cilës është i ngritur, kurse në drejtim të lindjes ajo ulet gradualisht. Pjesa veriore dhe e brendshme e saj karaktyerizohet me një reliev të rrafshët me lëkundje të vogla të lartësive. Në formimin e relievit bien në sy dy elemente më të rëndësishme: çarjet dhe zhvendosjet vertikale, të cilat shprehen plotësisht në bregdetin e detit të kuq, dhe alterimi fizik, përhapja e të cilit është në brendësinë e shtetit.
Gjuha zyrtare e shtetit është arabishtja. Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit] Nga të dhënat e historisë kuptohet se ky vend gjithnjë ka qenë i banuar nga Semitët. Për shkak të klimës së nxehtë, ekonomia e këtij vendi është ekonomi e bujqve endacakë të cilët shpesh arrinin të vendoseshin në luginat frytdhënëse. Vendosja më e madhe ishte ajo gjatë përhapjes së fesë islame nga profeti Muhamed në shekullin e VII-të. Myslimanët në krye me profetin e tyre arritën të krijojnë një perandori që shtrihej nga Spanja deri në Indi. Mirëpo me zhvendosjen e kryeqendrës së perandorisë, brenda një kohe shumë të shkurtë Arabia humbi rëndësinë politike.
Dhe eshte shteti i vetem qe nuk ekzistojne lumenjte. Klima aride është manifestuar në përhapjen e sipërfaqeve të mëdha të shkretirave. Në veri shtrihetshkretira Nefudi i Madh e, midis Riadit, kryeqendrës së Arabisë Saudite dhe të bregdetit të Gjirit Persik, shkretira Nefudi i Vogël. Ndër shkretirat më të mëdha, jo vetëm në Arabinë Saudite por edhe në botë është shkretira Rub-el-hali, e cila shtrihet në jug të vedit.
Deri më tani Arabia Saudite ka pasur marrëdhënie shumë të mira me ShBA-të të cilat janë ftohur paksa pas sulmeve të 11 shtatorit. Përndryshe Arabia Saudite ishte edhe një ndër vendet bashkëpunuese në dy luftuat e Gjirit Persik. Mbretërit e Arabisë Saudite[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit] Abdulaziz Al Saudi, (22 shtator 1932 - 9 nëntor 1953) Saud bin Abdulaziz Al Saudi, (9 nëntor 1953 - 2 nëntor 1964) Feisal bin Abdulaziz Al Saudi, (2 nëntor 1964 - 25 mars 1975) Halid bin Abdulaziz Al Saudi, (25 mars 1975 - 13 qershor 1982) Fehd bin Abdulaziz Al Saudi, (13 qershor 1985 - 1 gusht 2005) Abdullah bin Abdulaziz Al Saudi, (1 gusht 2005 - 23 janar 2015) Selman ibn Abdulaziz Al Saudi, (23 janar 2015-? ) Njësitë territoriale[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit] Arabia Saudite ka 13 njësi territoriale (mintaqat, njëjës - mintaqah).
Postet kyçe të pushtetit i mbajnë princat e kurorëzuar. Ndikimin më të madh në popull kanë Ulemët, klerikë që predikojnë në xhamitë e vendit. Vendi është ndarë në 13 rrethe administrative (sipas vitin 1993) të cilat administrohen nga një i dërguar personal i mbretit. Qytezat dhe fshatrat udhëhiqen zakonisht nga kuvendi i Pleqve. Kushtetuta e vendit në formë të shkruar është që nga 1992 ku është përpiluar dokumenti me 83 paragrafë të bazuara në Sheriat. Po ashtu ligji i Arabisë Saudite është i bazuar edhe në Kuran dhe “Synet”. Rregullat e këtyre librave praktikohen rreptësishtë.
Arabia Saudite kufizohet me Irakun, Jordanin, Kuvajtin, Omanin, Katarin, Emiratet e Bashkuara Arabe dhe Jemenin; ndahet nga Egjipti dhe Izraeli nga Gjiri i Akabes. ËshtË i vetmi shtet i cili ka dalje në Detin e Kuq, dhe në Gjirin Persik dhe pjesa më e madhe e terrenit të saj përbëhet nga shkretëtira e thatë, ultësira dhe malet. Që nga tetori 2018, ekonomia saudite ishte më e madhja në Lindjen e Mesme dhe e 18-ta më e madhja në botë. [10] Arabia Saudite gjithashtu ka një nga popullsitë më të reja në botë: 50 përqind e 33. 4 milion njerëzve janë nën 25 vjeç. [13] Vendi është i njohur për qytete e shenjta të Mekës dhe Medinës dhe si vendlindje e fesë islame.
7Popullsia• Përllogaritje 201934, 218, 169[9] (40-të)• Dendësia15/km2 (38. 8/sq mi) (174th)EkonomiaPBB (PFB)Përllogaritje 2019 • Gjithsej$1. 924 trilion[10] (14-të)• Për kokë banori$56, 817[10] (12-të)PBB (zyrtare)Përllogaritje 2019 • Gjithsej$779. 289 miliardë[10] (18th)• Për kokë banori$23, 566[10] (35th)MonedhaRijali saudit (SR) (SAR)Të dhëna të tjeraGini (2013)45. 9[11]i mesëmIZHNJ (2019) 0. 854[12]shumë i lartë · 40-tëZona kohoreUTC+3 (AST)Formati i datësdd/mm/yyyy (Viti hixhri)Ana e drejtimit të makinësrightPrefiksi telefonik+966Kodi i internetit TLD. sa السعودية. Mbretëria e Arabisë Saudite është shtet në Azinë Perëndimore. Arabia Saudite ndodhet në Gadishullin Arabik. Me një sipërfaqe toke përafërsisht 2, 150, 000 km2, Arabia Saudite është gjeografikisht shteti më i madh sovran në Azinë Perëndimore, i dyti për nga madhësia në botën arabe (pas Algjerisë), i pesti për nga madhësia në Azi dhe i 12-ti për nga madhësia në botë.
"[1] (Shehadeti)Himni: ٱلنَّشِيْد ٱلْوَطَنِي ٱلسُّعُوْدِي"an-Našīd al-Waṭanīy as-Suʿūdī" "Himni Kombëtar i Arabisë Saudite"Kryeqytetidhe qyteti më i madhRijadi24°39′N 46°46′E / 24. 650°N 46. 767°EGjuhët zyrtareArabisht[2][3]Grupet etnike (2014[4])90% Arab 10% Afro-ArabBesimi (2010)[6]93. 0% Islam (zyrtare)[5] 85–90% Sunni 10–15% Shia 4. 4% Christianity 1. 1% Hinduism 0. 3% Buddhism 0. 3% Të palidhur NofkaSaudiArab SauditQeveriaLloji i qeverisjesMonarkia absolute unitare islamike• Mbreti Selman bin Abdulaziz• Princi i Kurorës Muhamed bin SelmanKuvendinuk ka[a]Themelimi• Shteti i Parë Saudit 1744• Shteti i Dytë Saudit 1824• Emirati i Rijadit 13 janar 1902• Bashkimi 23 shtator 1932• Antarësimi në Kombet e Bashkuara 24 tetor 1945• Kushtetuta aktuale 31 janar 1992Sipërfaqja• Gjithsej2, 149, 690[2] km2 (830, 000 sq mi) (12-të)• Ujë (%)0.
Al Bahah Al Hudud ash Shamaliyah Al Jawf Al Madinah Al Gassim Ar Riyad Ash Sharqiyah 'Asir Ha'il Jizan Makkah Najran Tabuk Gjeografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit] Arabia Saudite është shteti më i madh i regjionit të Azisë Jugperëndimore. Me 2, 1 milion km2, ajo pëfshinë afro 80% të Gadishullit Arabik. Asnjë shtet i këtij rajoni nuk ka një fizionomi specifike, siç ka Arabia Saudite.
Krishterimi në Arabinë Saudite – Historiani Kostandin Luçi Arabia Saudite i lejon të krishterët të vizitojnë vendin e tyre si turistë apo për punë, por i ndalon të mbajnë me vete Bibla, ikona apo
Shqipëria miqësore me Arabinë Saudite - ATSH -TIRANË, 14 shtator /ATSH/ Kombëtarja shqiptare e futbollit do të luajë një miqësore me Arabinë Saudite më 26 tetor 2022. Departamenti i Komunikimit në FSHF bën me dije se, është arritur marrëveshja me Federatën e Futbollit të Arabisë Saudite për të luajtur një ndeshje në qytetin e Abu-Dabit në Emiratet e Bashkuara Arabe. Ndërkaq, ora dhe stadiumi ku do të luhet kjo miqësore mbeten ende për t’u përcaktuar pas diskutimeve finale mes dy federatave. Kjo do të jetë ndeshja e parë në histori mes Shqipërisë dhe Arabisë Saudite, që nuk janë përballur më parë në të kaluarën në futboll.
Rama për median arabe: Arabia Saudite me potencial të Rama për median arabe: Arabia Saudite me potencial të stërmadh për tha kryeministri i Shqipërisë Edi Rama për meidan arabe
Arabia Saudite që atëherë ka qenë një monarki absolute totalitare, në të vërtetë një diktaturë e trashëgueshme e qeverisur përgjatë vijave islamike. Arabia Saudite ndonjëherë quhet "Toka e Dy Xhamive të Shenjta" në lidhje me Xhaminë e Shenjtë (në Mekë) dhe Xhaminë e Profetit (në Medinë), dy vendet më të shenjta në Islam.
Edhe ky po ashtu provoi që të përdorë fuqinë e lëvizjes reformuese islame për sulme ushtarake në Arabi. Fitorja vendimtare e tij ishte kundër dinastisë konkurrente, dinastisë së Hashemitëve të cilët mbanin nën sundim qytete e shenjta. Me luftëra të tjera Arabia Saudite i bashkëngjitë territorit të saj pjesë tjera arabe gjatë vitit 1932. Burimet e Naftës dhe basenet e naftës kanë bërë që ky vend të ketë një rëndësi ekonomike dhe industriale në nivel botërorë.
Çmimet e naftës bien pasi Arabia Saudite tha se është e “Megjithëse nuk është një premtim i drejtpërdrejtë, Arabia Saudite me sa duket i ka hedhur Perëndimit një kockë”, shkroi Matt Simpson, analist i tregut
Arabia Saudite hap hotelin e parë për deve në botë - Pars Today Luksi i shfrenuar i njerëzve të pasur në Arabinë Saudite po ndiqet në kohën kur ekonomia e këtij vendi në vitin 2021, për shkak të politikave jostabile